PURE WATER link-systemet forsyner blandt andet over 5000 ansatte hos DNB i Bjørvika, med ubegrænsede mængder filtreret vand. Food & Beverage Manager, Stephan Härdi, siger, at virkelig godt vand på jobbet, giver lidt luksusfølelse i hverdagen. Derudover er det mere miljøvenligt end flaskevand.
Av Rita Tvede Bartolomei
– Godt vand i hverdagen betyder meget for mig, og det er tydeligt, at det betyder meget for mine kolleger i DNB også. Jeg synes næsten alle går rundt med vandflasker her, siger Stephan Härdi og griner. Han arbejder ved DNBs hovedkontor på Barcode, i Bjørvika i Oslo.
Oprindeligt er Stephan fra Schweiz, og har 40 års erfaring fra HoReCa-branchen. I sin tid var han køkkenchef på Oslo Plaza i 13 år, før han begyndte at arbejde for DNB i 2011. Nu om vinteren, drikker han mellem 1,5 liter vand om dagen.
– Og måske op til 2,5 liter vand om sommeren. Når man får så gode vandvaner på jobbet, så tager man det let med sig hjem, indskyder han.
Drikker meget vand (men lidt sodavand)
DNB bruger PURElink fra PURE WATER på alle tre hovedkontorer i Norge: Bjørvika i Oslo (hvor Stephan arbejder), Solheimsviken i Bergen og Beddingen i Trondheim. DNB råder i alt over tre bygninger i Bjørvika.
– Omkring 5000 DNB-ansatte arbejder i Bjørvika i løbet af et år. På grund af mange hjemmearbejdsordninger efter pandemien, er der sandsynligvis 3000 ansatte, der kommer ind hver dag nu, vurderer Härdi.
Det kræver adgang til meget godt vand; både til ansatte og gæster. PURElink-systemet blev installeret, mens bygningen blev opført, for lidt over 10 år siden.
Food & Beverage Manager, Stephan Härdi.
– Jeg vil påstå, at der går enorme mængder vand her. Men sodavand, har jeg faktisk ikke indtryk af, at så mange drikker ofte på jobbet. Vi har omtrent 60 tappehaner i Bjørvika. Alle sociale zoner i bygningerne har en tappehane. Sådan som i fælleskøkkener, og blandt andet der, hvor kaffemaskinerne står, siger han. Siden Stephan kommer fra restaurantbranchen, har han altid været optaget af kvaliteten på det, der serveres – også vandet.
– Det var vigtigt for os i DNB at have et fristende, lettilgængeligt drikkevand for de ansatte. Selv synes jeg jo, at vandet vi har smager bedre end almindeligt dispenser- eller flaskevand, forklarer han.
Mindre logistik med kun tre kølere
Tre centrale kølere er placeret i tre etager, inde på tekniske rum. Kølerne både køler, filtrerer og tilfører kulsyre til vandet. Disse tre kølere har kapacitet til at forsyne alle tappestationerne med koldt, filtreret vand (med og uden kulsyre). Vandet kommer fra den offentlige vandforsyning i bygningen.
– Det er praktisk for os, som er så store, at vi har et system, der er enkelt at håndtere. Service sker inde på de tekniske rum, og ikke der, hvor vi henter vand, siger han.
Desuden giver det DNB meget mindre logistik, når CO2-flaskerne, som tilfører kulsyre, kun skal udskiftes, hvor kølerne står.
– Dette er store flasker med CO2, som ikke skal udskiftes ofte. Bare tænk på, hvor meget logistik det ville blive, hvis vi skulle udskifte små CO2-flasker på alle 60 steder, hvor vi har tappestationer, påpeger han.
Mere miljøvenlig: Ingen transport af flaskevand
Miljøvenlighed har også været vigtig for DNB i valget af leverandør, fortæller Stephan Härdi. PURElink-systemet bidrager til mindre brug og smid væk af engangsartikler. Det kræver heller ingen transport af drikkevand.
– Vi har ingen pap- eller plastkrus på arbejdspladsen, for det er på ingen måde miljøvenligt, siger han.
Kildevandskølere med udskiftelige, store dunke med vand, blev overvejet som en drikkevandsløsning – før DNB valgte PURElink.
– Men allerede dengang, for 10 til 12 år siden, så DNB, at miljøaftrykket fra transporten blev for stort, siger han.
Genanvendelige flasker og glas
DNB har i stedet et stort udvalg af flasker og glas på hvert eneste køkken.
– Sådan kan de ansatte nemt fylde op med enten kulsyreholdigt vand eller almindeligt vand. Disse kan vaskes i opvaskemaskinen og kan bruges igen og igen, siger han.
Æstetikken vil han heller ikke kimse af og tilføjer:
– At få drikkevand fra en æstetisk og pæn hane, giver en oplevelse i sig selv. Det har en følelsesmæssig værdi. Ja, bare det at have adgang til kulsyreholdigt vand på jobbet, giver mere luksus i hverdagen. Det er måske bare vand, men det føles ikke helt sådan, siger Stephan og smiler.
Foretrækker vand med bobler
Han er kræsen omkring det vand, han drikker, og mener, at PURElink-vand smager meget godt.
– Desuden er det meget koldt og forfriskende, siger han.
Kulsyreholdigt vand rekarboniseres (og køles ned) konstant gennem PURElink. Det skyldes, at vandet cirkulerer gennem slangerne, som transporterer det til og fra køleren. Også vandet uden kulsyre holder en jævn, kold temperatur.
– Boblevand er min favorit, for jeg kan lide, når der er mange bobler i vandet. Det, der er så fint, når vi har både kulsyreholdigt vand og vand uden kulsyre, er, at du selv kan bestemme, hvor meget kulsyre du vil have: Lidt almindeligt vand og lidt kulsyreholdigt vand i samme glas, alt efter hvad du foretrækker, siger han.
PURE WATER LINK
Et vandrensesystem for drikkevand til virksomheder og hoteller. Et perfekt valg, hvor der er behov for flere enheder på samme lokation.
LÆS MERE OM LØSNINGEN